fbpx

MODEL PAPER for PMS 2012

1. ______ has the honour to serve the longest period of time as Prime Minister in the world.

(a)     Indra Priyadarshini Gandhi

(b)     Benazir Bhutto
(c)     Sirimavo Bandaranaike    
(d)     Margaret Hilda Thatcher

2.    The headquarter of World Bank is  located in ______.
(a)     Geneva    
(b)     Hamburg
(c)     Washington, DC    
(d)     Kremlin

3.    The World Trade Center site, where the 9/11 attacks happened, is now known as _______.
(a)     Liberty Towers    
(b)     Twin Towers
(c)     Battery Park City    
(d)     Ground Zero

4.     The Aswan Dam, known as Saad  el-Aali in Arabic, is built on the  river________.
(a)    Nile    
(b)    Niger
(c)    Congo    
(d)    Zambezi

5.    RAW is an abbreviation of
(a)     Radical Army Wing     
(b)     Research and Warning
(c)     Research and Analysis Wing
(d)     None of these

6.    Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport, the largest airport of Italy, is located in ________,
(a)     Rome     
(b)     Lazio e Molise
(c)     Potenza    
(d)     Naples

7.    The European Union was estalished with its headquarters at Brussels in ________.
(a)     1954    
(b)     1957
(c)     1956    
(d)     1955

8.     Liverpool is situated on bank of  river ________.
(a)     Indus
(b)     Mersey
(c)     Delaware
(d)     None of these

9.    The famous poem “Twinkle Twinkle Little Star” was written by ________.
(a)     William Shakespeare     
(b)     Jane Taylor
(c)     Charles Dickens    
(d)     William Wordsworth

10.     “Sematan Airport” is the international airport of ________.
(a)     Lebanon    
(b)     Pakistan
(c)     Bangladesh    
(d)     Malaysia

11.     Diego Garcia is an island in ________.
(a)     Arabian Seas    
(b)     Bay of Bengal
(c)     Indian Ocean    
(d)     Gulf of Aden

12.    WAFA is the news agency of ________
(a)     Palestine     
(b)     Jordan
(c)     Syria     
(d)     None of these

13.     McMohan Line is the border  of India and ________.
(a)     China     
(b)     Nepal
(c)     Bangladesh     
(d)     None of these

14.     The biggest producer of uranium in the world is ________.
(a)     France     
(b)     South Africa
(c)     Canada     
(d)     None of these

15.     Bundesrat is the legislative body in ________.
(a)    Germany     
(b)     South Africa
(c)     France    
(d)     None of these

16.     Windy city is the name of a famous US city ________.
(a)     New York City    
(b)     Ohio
(c)     Chicago    
(d)     Indianapolis

17.     __________ is called the sugar bowl of the world.
(a)    Swaziland   
(b)    Norway
(c)    Cuba   
(d)    Honduras

18.     ________ map is shaped like a giant teardrop.
(a)    Taiwan   
(b)    Sri Lanka
(c)    Tunisia   
(d)    Italy

19.    Jat Airways is the flag carrier and largest airline of ________.
(a)    Serbia   
(b)    USA
(c)    Croatia   
(d)    Switzerland

20.    Gold medals contain some gold but are 92 per cent ________.
(a)    Copper   
(b)    Silver
(c)    Bronze   
(d)    Iridium

21.    ______ is a green woollen cloth used to cover snooker and card tables.
(a)    Baize   
(b)    Modal
(c)    Felt   
(d)    Jude

22.    The Grand Canyon is located in an American state namely _________.
(a)    Philadelphia   
(b)     Colorado   
(c)    Arizona   
(d)     Los Angeles
   
23.    ________, an isolated island in the Pacific Ocean, is known for its mysterious stone figures.
(a)    Guam   
(b)    Easter Island
(c)    Oahu   
(d)    Tahiti

24.    The name of ________ Central American Republic means ‘rich coast’ in Spanish.
(a)    Panama   
(b)    Costa Rica
(c)    Honduras   
(d)    El Salvador

25.    Piraeus is the port of ________.
(a)    Athens   
(b)    Amsterdam
(c)    La Paz   
(d)    Denmark

26.    Burkina Faso is the new name of ________.
(a) Lower Volta   
(b) Rhodesia
(c) Burma   
(d) Upper Volta

27.    The highest capital in the world is________.
(a)     Belize    
(b)     La Paz
(c)     Quito   
(d)     None of these

28.    Althing, the parliament of ________ is considered the oldest parliament in the world.
(a)     UK   
(b)     China
(c)     Iceland   
(d)     Russia

29.    The 2012 BRICS Summit was the fourth annual summit of the organisation. The BRICS countries are India, China, Russia, Brazil and________.
(a)    Sweden   
(b)    Switzerland
(c)    South Africa   
(d)    Sri Lanka

30.    On 17 Apr 2012, ________ was selected as the 12th President of the World Bank.
(a)     Robert B. Zoellick   
(b)     Paul Wolfowitz
(c)     Jim Yong Kim   
(d)     None of these

31.    ________ a British newspaper won the annual Press Awards 2012 – the Oscars of British Journalism.
(a)    Daily Mail   
(b)    Guardian
(c)    News of the World   
(d)    Independent

32.    The Jasmine Revolution which toppled the regime ruling since long came in ________.
(a)    Tunisia   
(b)    Libya
(c)    Egypt   
(d)    Yemen

33.    The very first Pakistani to win an Oscar Award is ________.
(a)    Shoaib Mansoor   
(b)    Sharmeen Obaid-Chinoy
(c)    Rahat Fateh Ali Khan   
(d)    None of these

34.    Arfa Karim, who became the World’s youngest Microsoft Certified Professional in 2004-2006 at the age of 9 years, died on 14 Jan 2012. Honouring her, a commemorative postage stamp of ________ was issued on 02 Feb 2012.
(a)    Rs. 5   
(b)    Rs. 8
(c)    Rs. 10   
(d)    None of these

35.    Arfa Karim Software Technology Park is situated in Lahore while Arfa Karim IT Media City is located in ________.

(a)    Islamabad   
(b)    Multan
(c)    Karachi   
(d)    Quetta

36.    6th G-20 Summit 2011 was held in ________.
(a)     New York   
(b)     Kyoto
(c)     Cannes   
(d)     None of these

37.    Lucas Papademos is the new Prime Minister of ______.
(a)     Poland   
(b)     Bulgaria
(c)     Ukraine      
(d)     Greece

38.    Tides are generated by________.
(a)     The movements of ships in the oceans
(b)     The gravitational effect of moon and sun on our earth
(c)     The movements of the earth around the sun
(d)     None of these

39.    The brightest planet in the Solar System is ________.
(a)     Jupiter   
(b)     Mercury
(c)     Uranus   
(d)     Venus

40.    ________ is responsible for transporting oxygen in the blood.
(a)     White Blood Cells   
(b)     Neutrophils
(c)     Red Blood Cells   
(d)     None of these

41.    Proteins are made up of ________.
(a)     Polynucleotide   
(b)     Polypeptide
(c)     Amino acids   
(d)     None of these

42.    The Steam Locomotive was invented by ________.
(a)     Edison   
(b)     Stephenson
(c)     JRD Tata   
(d)     Alexander

43.    Unit of capacitance is ________.
(a)     Farad   
(b)    Becquerel
(c)     Angstrom   
(d)     ohm

44.    The Magna Carta was signed by King John on ________.
(a)     15th June 1215    
(b)     15th August 1225
(c)     15th June 1235    
(d)     None of above

45.    Jesus Christ was born in ________.
(a)     Iraq    
(b)     Jerusalem
(c)     Mecca    
(d)     None of these

46.    Syria witnessed three military coups in _______.
(a)    1913   
(b)    1924
(c)    1949   
(d)    1966

47.    Galileo was persecuted by the Catholic Church for suspicion of holding the view that_______.
(a)     Objects of different masses fell at the same velocity
(b)     The sun revolves around the moon
(c)     The earth was not the centre of the universe
(d)     None of these

48.    The first viceroy of India was ________.
(a)     Lord Ripon    
(b)     Lord Canning
(c)     Lord Curzon    
(d)     None of these

49.    The Dutch East India Company was established in ________.
(a)     1603 `   
(b)     1602
(c)     1600    
(d)     None of these

50.    Indian National Congress was founded by a retired British civil servant, A. O. Hume, however, ________ was the first president of the party.
(a)    A. O. Hume   
(b)    W. C. Bannerjee
(c)    Sir James Caird   
(d)    Charles Bradlaugh

51.    In Nehru committee, there were ________ Muslim members.
(a)    1   
(b)    2
(c)    3   
(d)    4

52.    The Cheraman Masjid, built in 629 AD by Malik lbn Dinar is the very first mosque in India. It is located in Indian State ________.
(a)    Kerala   
(b)    Uttar Pradesh
(c)    Gujarat   
(d)    Himachal Pradesh

53.    Alberuni discussed about Indus blind Dolphin in his book ________.
(a)    Kitab al-tafhim   
(b)    Kitab ta’rikh al-Hind,
(c)    Qanoon-e-Masudi   
(d)    None of these

54.    Afghanistan became the eighth member of South Asian Association for Regional Cooperation (Saarc) on ________.
(a)    13 April 2003   
(b)    13 November 2005
(c)    27 July 2006   
(d)    28 May 2007

55.    Madr-e-Millat Mohtarma Fatima Jinnah was a ________ by profession.
(a)    Dentist   
(b)    Businesswoman
(c)    Teacher   
(d)    Lawyer

56.    Balochistan was given the status of province in ________.
(a)    1956   
(b)    1962
(c)    1970   
(d)    1973

57.    The Constitution of 1962 was promulgated on March 1 and was enforced on ______.
(a)    March 23, 1962   
(b)    April 10, 1962
(c)    June 8, 1962    
(d)    August 14, 1962

58.    Sukkur Barrage was built during the British Raj from 1923 to 1932 as ________.
(a)    Misriot Barrage   
(b)    Tanaza Barrage
(c)    The Lloyd Barrage   
(d)    None of these

59.    The Indus River originates from Tibetan Plateau and after covering the total distance of 3180 kilometers, it falls into the Arabian Sea at ________.
(a)    Jamshoro   
(b)    Hyderabad
(c)    Larkana   
(d)    Thatta

60.    The Greek origin word ________ means a person who speaks, writes or understands many languages.
(a)     Wordsmith   
(b)     Bilingual
(c)     Polyglot   
(d)     None of these

61.    Ergophobia is a fear of ________.
(a)     Everything   
(b)     Work
(c)     Wealth   
(d)     None of these

62.    She hasn’t written to me _____ we met last time.
(a)     Ago   
(b)     Since
(c)     Before   
(d)     For

63.    If he _____ worked harder, he would have passed the exams.
(a)     Had   
(b)     Had have
(c)     Would   
(d)     Would have
 
64.    Losing that job was a blessing in disguise because it meant I ________.
(a)     got a much better job
(b)     lost my house
(c)     was unemployed for years
(d)     None of these

65.    If you read between the lines, you will ______.
(a)    know what the writer really thinks
(b)    be able to read a lot quicker
(c)    make up the story for yourself
(d)     None of these

66.    The maximum number of on-field players in a team of basketball is ________.
(a)     4   
(b)     5
(c)     6   
(d)     7

67.    The woman tennis player who won her first Grand Slam title by winning the Australian Open 2012 is _____.
(a)    Victoria Azarenka   
(b)    Svetlana Kuznetsova
(c)    Maria Sharapova   
(d)    Caroline Wozniacki

68.    The full length of the Badminton court is 13.4 metres (44 ft) while its width is _______.
(a)    5.18 metres (17 ft)
(b)    1.98 metres (6 ft 6 inch)
(c)    10.97 metres (36 feet)
(d)    None of these

69.    A customer saves Rs.30 when a discount of 20% on the marked price is offered. The price of the article is _______.
(a)     Rs.150   
(b)     Rs.100
(c)     Rs.300   
(d)     Rs.120

70.    The number, whose 25% is 150, is ________.
(a)     600   
(b)     700
(c)     800   
(d)     900

71.    Akbar sold his old gun for Rs.900, which he bought for Rs.2500. His loss is ________.
(a)    64%   
(b)     82%
(c)     94%   
(d)     15%

72.    ________ became the first non-European to receive the Nobel Prize in Literature in 1913.
(a)     C.V. Raman   
(b)     R.N. Tagore
(c)     Mother Teresa   
(d)     I.A. Bunin

73.    Kallar Kahar is situated in District ________
(a)     Sialkot   
(b)     Chakwal
(c)     Murree   
(d)     Jhelum

74.    ________desert of Pakistan also lies in India.
(a)     Thar   
(b)     Thal
(c)     Cholistan   
(d)     Wakhan

75.    Lawrence Bragg is the youngest Nobel Laureate in the history of the Prize. He received it in 1915 in ______at the age of 25 years.
(a)     Physiology   
(b)     Physics
(c)     Chemistry   
(d)     Peace

76.    Moulana M.A. Johar was born in 1878 in Rampur in India. He died in London on Jan 4, 1931 and is buried in ________.
(a)    London   
(b)    Lucknow
(c)    Jerusalem   
(d)    Chakwal

77.    Marco Polo was famous ________.
(a)     Traveller   
(b)     Scientist
(c)     Politician   
(d)     None of these

78.    Adele is an ________
(a)    British singer   
(b)    American actress
(c)    Famous bridge   
(d)    Swiss president

79.    The youngest person to be elected as President of USA is ________.
(a)     Henry Truman    
(b)     John F. Kennedy
(c)     Andrew Jackson    
(d)     Theodore Roosevelt

80.    ________ is the only Pakistani who has served as The Secretary General of OIC.
(a)    Jamsheed Marker   
(b)    Najmuddin Sheikh
(c)    Syed Sharifuddin Pirzada   
(d)    None of these

81.    Synagogue is place of worship in ________.
(A)     Confucianism   
(B)     Judaism
(C)     Buddhism   
(D)     None of these

82.    Vesakha is a holiday observed traditionally by ________.
(a)    Buddhists   
(b)    Sikhs
(c)    Bohris   
(d)    Zoroastrians

83.    The Avesta is the religious book of ________.
(a)    Jainism   
(b)    Buddhism
(c)    Shintoism   
(d)    Zoroastrianism

84.    Taoism is approximately ________ old religion.
(a)    1400 years   
(b)    1500 years
(c)    2000 years   
(d)    None of these

85.    The rate of zakat on silver, gold and currency is ________.
(a) 2%   
(b) 2.50%
(c) 2.235%   
(d) 2.251%

86.    The first person to translate the Holy Quran in Persian was ________.
(a)     Shah Rafi-ud-Din    
(b)     Shah Waliullah
(c)     Shah Abdul Qadir    
(d)     Mujadid Alf Sani

87.    _______, the companion of Prophet (PBUH) was awarded the title of “The sword of Allah”.
(a)    Abu Bakr Siddique (RA)   
(b)     Umar Farooque (RA)
(c)     Ali Al-Murtaza (RA)   
(d)     Khalid bin Waleed (RA)

88.Great Expectations and A Tale of Two Cities were written by________.a)    Charlotte Bronte   
(b)    James Joyce
(c)    Charles Dickens   
(d)    None of these

89.    William Shakespeare, the all-time great English writer, was born on 26 April 1564 and died on ___.
(a)    23 April 1610    
(b)  23 April 1614
(c)  23 April 1616
(d) 23 April 1620                      

  1. The first purely English alphabetical dictionary was A Table Alphabeticall, written by English schoolteacher Robert Cawdrey in ________.

(a)  1600                                  

(b)  1602

(c)  1604

(d)  1620 The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus’ was written by ________.

(a)  Christopher Marlowe

(b)  William Shakespeare

(c)  John Milton                         

(d) None of these

  1. Musadas-e-Mad-o-Jazr-e-Islam is a classic book in Urdu literature written by ________.

(a)  Moulana Hali

(b)  Sir  Syed

(c)  Shibli Nomani

(d)  Deputy Nazir Ahmad

  1. The capacity of 3.5 inch floppy disk is ________.

(a)  1.40 MB

(b)  1.44 GB

(c)  1.40 GB

(d)  1.44 MB

  1. Chief component of first generation computer was ________.

(a)  Transistors

(b)  Vacuum Tubes and Valves

(c)  Integrated Circuits

(d)  None of these

  1. Microprocessors as switching devices are for which generation computers ________.

(a)  First Generation

(b)  Second Generation

(c)  Third Generation

(d)  Fourth Generation

  1. ________ won the FIFA men’s world player of the year 3rd time in a row.

(a)  Ronaldinho

(b)  Cristiano Ronaldo

(c)  Lionel Messi

(d)  Kaka

  1. OIC stands for ________.

(a)  Organisation of Islamic Conference

(b)  Organisation of Islamic Cooperation

(c)  Organisation of International Cooperation

(d)  Organisation of International Committees

  1. ________ is commonly used when you want someone to reply to an invitation.

(a)  PS

(b)  RSVP

(c) PTO

(d)  None of these

  1. Ain-i-Akbari was written by ________.

(a)  Abul Fazal

(b)  Shaista Khan

(c)  Alberuni

(d)  None of these

  1. The author of ‘The Sources of Islam’ is ________.

(a)  William Muir

(b)  William St. Clair

(c)  John Hopkins

(d)  None of thes

1. c 2. c 3. d 4. a 5. c
6. a 7. b 8. b 9. b 10. d
11. c 12. a 13. a 14. c 15. a
16. c 17. c 18. b 19. a 20. b
21. a 22. c 23. b 24. b 25. a
26. d 27. b 28. c 29. c 30. c
31. a 32. a 33. b 34. b 35. c
36. c 37. d 38. b 39. d 40. c
41. c 42. b 43. a 44. a 45. b
46. c 47. c 48. b 49. b 50. b
51. b 52. a 53. b 54. b 55. a
56. c 57. c 58. c 59. d 60. c
61. b 62. b 63. a 64. a 65. a
66. b 67. a 68. a 69. a 70. b
71. a 72. b 73. b 74. a 75. b
76. c 77. a 78. a 79. d 80. c
81. b 82. a 83. d 84. c 85. b
86. b 87. d 88. c 89. c 90. c
91. a 92. a 93. d 94. b 95. d
96. c 97. a 98. b 99. a 100.

b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *