fbpx

Model Paper for PMS General Knowledge Exams

MODEL PAPER 5

1.    Which word is wrongly spelt in the following set of words:-
(a)    Receive        (b)    Relief
(c)    Sleeve        (d)    Speech

2.    Every wise man should save for…
(a)    Rainy days    (b)    Sunny days
(c)    Happy days    (d)    Sad days

3.    Sleeping partner means:-
(a)    One who has not invested money but takes part in its business.
(b)    One who has invested in business but takes no active part in its management.
(c)    One who has neither invested money nor takes part but merely sleeps.
(d)    One who takes no profit of one’s business.

4.    UN was established to:-
(a)    Arrange a forum for world public opinion.
(b)    Settle political disputes.
(c)    Provide leadership to the world.
(d)    Uphold the supremacy of the west.

5.    Yellow journalism refers to:-
(a)    Portraying public opinion
(b)    Objectivity in reporting
(c)    Sensationalism
(d)    Propaganda

6.    Law is never law unless:-
(a)    It is violated
(b)    It is enforced by a sovereign authority
(c)    It is enforced by moral sanctions
(d)    It is supported by the religion

7.    A computer derives its basic strength from:-
(a)    Speed        (b)    Accuracy
(c)    Memory        (d)    All of these

8.    If a car drives 25 kilometres on two litres of petrol, how many litres will be needed for trip of 150 kilometres?
(a)     12                 (b)     8
(c)     10                (d)  7

9.    Find 60% of 70:-
(a)    50                 (b)  45
(c)     40                (d)  42

10.    Vitamin C is essential for:-
(a)    Appetite        (b)    Bones
(c)    Muscles        (d)    Brain

11.    Sound cannot travel through:-
(a)    Air                (b)    Sand
(c)    Vacuum        (d)    Water

12.    A good tax should:-
(a)    Encourage growth in all sectors of the economy.
(b)    Encourage efficient allocation of resources.
(c)    Encourage the continuance of the capitalist system.
(d)    All of these

13.    A system which results in a rigid one-party dictatorship permitting private ownership but not management of the production is:-
(a)    Marxism        (b)    Fascism
(c)    Capitalism    (d)    Feudalism

14.    The tax levied on the import and export of commodities is named as:-
(a)    Customs duty        (b) Excise duty
(c)    Value added tax    (d) Direct Tax

15.    We see the flash of lightning before we hear the sound of the thunder because:-
(a)    The light rays cannot be obstructed by the atmosphere.
(b)    The light rays travel much faster than the sound waves.
(c)    The light waves travel straight whereas the sound waves travel in circles and waves.
(d)    On cloudy days we will hear the thunder before we see the flash of light.

16.    The Ozone layer plays ________ role for the organic life on earth.
(a)    Beneficial    (b)    Harmful
(c)    Neutral        (d)    None of these

17.    Bonded Labour is:-
(a)    Forced labour
(b)    Labour without wages
(c)    Labour for payment
(d)    Labour according to a written promise or contract

18.    If you write down all the numbers from 1-100, how many times would you write 3?
(a)    18                (b)    19
(c)    20                (d)    21

19.    Complete the series.
6,   9,   13,   16,    20,    23, _______.
(a)    26, 30        (b)    26, 31
(c)    27, 30        (d)    27, 31

20.    A seventeen years old is not ________ to vote in elections.
(a)    Old enough    (b)    As old enough
(c)    Enough old    (d)    Enough old as

21.    Which word is wrongly spelt in the following set of words:-
(a)    Desperate    (b)    Separate
(c)    Frustrate        (d)    Illustrate

22.    Promptly means:-
(a)    Easily        (b)    At once
(c)    Fully        (d)    Efficiently

23.    Inflation refers to:-
(a)    Higher than the real cost of the commodities
(b)    Free flow of the money in the market
(c)    Devaluation of money
(d)    Poor buying power of money

24.    Geographically Kashmir is divided into three major parts:-
(a)    Jammu, Kashmir, Ladakh
(b)    Jammu, Azad Kashmir, Held Kashmir
(c)    Jammu, Kargil, Kashmir
(d)    Azad Kashmir, Held Kashmir, Kargil

25. ‘The System of Dyarchy’ was scrapped in the Provinces and introduced in the centre. This reform was introduced by:-
(a)    Montague-Chelmsford Reforms, 1919
(b)    Minto-Morley Reforms
(c)    Government of India Act, 1935
(d)    Treaty of Severes

26.    An increase in hoarding results in:-
(a)    Decrease in prices
(b)     Increase in prices
(c)    Constant prices
(d)     None of these

27.    A computer cannot do anything without:-

(a)    Memory        (b)    Input device
(c)    Programme    (d)    Output device

28.    One of the infectious diseases conveyed from one person to another through air is:-
(a)    Cholera        (b)    Scarlet fever
(c)    Tuberculosis    (d)    Malaria

29.    Lunar Eclipse takes place when:-
(a)    The moon is in line with the earth
(b)    The moon is in line with the sun
(c)    The shadow of the earth falls on the moon
(d)    The shadow of the sun falls on the moon

30.    A man buys a shirt for Rs. 70 after getting a discount of 20%. What was the marked price on the shirt?
(a)    Rs. 84        (b)    Rs. 56
(c)    Rs. 87.50        (d)    Rs. 92

31.    Give the next two numbers in the following series:-
23,  30,  21,  33,  19,  36, ______
(a)    15, 39        (b)    15, 37
(c)    17, 41        (d)    17, 39

32.    What is meant by mopia?
(a)    Long sightedness
(b)  Short sightedness
(c)    Colour blindness
(d)  Blindness

33.    The examiner made us ________ our identification in order to be admitted to the test centre.
(a)    Showing        (b)    Show
(c)    Showed        (d)    To show

34.    Which of these is the most predominant in the composition of atmosphere?
(a)    Oxygen        (b) Nitrogen
(c)    Water vapour    (d) Carbon dioxide

35.    Indicate the word which has the correct spellings:-
(a)    Existance        (b)    Existence
(c)    Existtence    (d)    Existance

36.    Federal revenues are maximum from:-
(a)    Excise and sales taxes
(b)    Property taxes
(c)    Personal income taxes
(d)    Corporate income and profit taxes

37.    Soda water serves as:-
(a)    A primary remedy for upset stomach
(b)    Relives headache
(c)    Serves as antibiotic
(d)    Serves as antiseptic

38.    General Sales Tax is levied on:-
(a)    The sale price of goods which are produced in the country
(b)    The sale price of imported goods
(c)    The sale price of exported goods
(d)    None of these

39.    Electricity of 220 volts is normally used for domestic purposes because this is:-
(a)    The maximum voltage required for domestic purposes
(b)    Frequency is minimum at this stage
(c)    The average voltage acquired by the domestic circuit
(d)    None of these

40.    Special glasses are recommended to see solar eclipse because:-
(a)    They absorb the light completely
(b)    They block a portion of light
(c)    They have a special colour
(d)    They refract light

41.    Calorie is a ____________.
(a)    Unit of diet
(b)    Unit of quantity of heat
(c)    Unit of food intake
(d)    All of these

42.    Optical Fiber System is ______.
(a)    Telecommunication system
(b)    Eye operation
(c)    Air raid system
(d)    Defence system

43.    Prices for bikes can run ______ Rs. 3500.
(a)    As high as    (b)    As high to
(c)    So high to        (d)    So high as

44.    The plural from of loaf is:-
(a)    Loafs        (b)    Loaves
(c)    Loves        (d)    Loafes

45.    Monetary and fiscal policies have as their goal:-
(a)    High levels of employment
(b)    Stable price levels
(c)    Adequate rate of growth
(d)    All of these

46.    The tax imposed on the property/owners of houses of plots and motor vehicles is called:-
(a)    Wealth tax    (b)    Income tax
(c)    Indirect tax    (d)    None of these

47.    Barter system means:-
(a)    Exchange of goods
(b)    Buying goods
(c)    Selling goods
(d)    Producing goods

48.    What function is performed by liver in the human body?
(a)    Acts as a store house of digested sugar
(b)    Secretes juices
(c)    Regulates the temperature of the body
(d)    Produces blood

49.    A soldier drove east for four miles, then drove north for five miles, then turned to his left and drove for one mile and again turned to his left. Which choice gives the direction in which he was driving now?
(a)    South        (b)    West
(c)    North        (d)    East

50.    Physiotherapy is a curative method for:-
(a)    Heart disease
(b)    Immobility of joints
(c)    Brain damage
(d)    Drug addiction

51.    If two steel balls having different masses are allowed to fall freely from the roof of a building, they will reach the ground:-
(a)    Simultaneously
(b)  One after the other
(c)    Heavy ball first
(d)  The lighter ball first

52.    Dialysis is meant for:-
(a)    Kidneys        (b)    Gall bladder
(c)    Lungs        (d)    Liver

53.    The people of the Bosnia-Herzegovina voted in favour of independence from:-
(a)    Croatia        (b)    Yugoslavia
(c)    Albania        (d)    Bulgaria

54.    Slump means:-
(a)    Fall in the prices of stock
(b)    Stability of prices
(c)    Uncertainty of prices
(d)    Shortage of supply

55.    Addiction means:-
(a)    Insufficiency of hormones
(b)    Allergic reaction
(c)    Disease of bronchial tubes
(d)    Craving for certain drugs or food

56.    A man sneezes when he has cold:-
(a)    To make other people sorry for him
(b)    To drive away the cold
(c)    To make use of handkerchief
(d)    Because he cannot help it

57.    Why do you need a doctor’s prescription to buy certain drugs?
(a)    To control their distribution
(b)    The government requires it
(c)    The doctor knows best
(d)    Because they can do harm if misused

58.    A computer consists mainly of electronic:-
(a)    Circuits        (b)    Devices
(c)    Parts        (d)    Chips

59.    Six students in a class failed in algebra. This represents 16? per cent of the class. How many students passed the course?
(a)    48                (b)    36
(c)    42                (d)    30

60.    A boy walked for ½ hour and then got a bus for 1/3 of an hour. What part of an hour did the entire trip take?
(a)    1/6        (b)    1/5
(c)    2/5        (d)    5/6

61.    In a democratic country which of the following is considered the fourth estate?
(a)    Judiciary        (b)    Press
(c)    Bureaucracy    (d)    Trade unions

62.    A coalition government means:-
(a)    Interim government.
(b)    Temporary government.
(c)    Government of rival parties
(d)    Government formed by two or more political parties

63.    Local authorities receive the largest portion of their income from:-
(a)    Excise and sales tax
(b)    Urban immovable property tax
(c)    Personal income tax
(d)    Corporate income and profit tax

64.    Municipal tax on articles coming inside a city is called:-
(a)    Octroi        (b)    Sales tax
(c)    Trade tax        (d)    Excise duty

65.    The book entitled ‘Empire and Islam: Punjab and The Making of Pakistan’ was written by:-
(a)    D.A. Low
(b)    Sir Francis Tucker
(c)    A. Hyman
(d)    D. Gilmartin

66.    Research in the work place reveals that many people work for many reasons ___________.
(a)    Money beside
(b)    Money besides
(c)    Beside money
(d)    Besides money

67.    Invoice is:-
(a)    A statement which describes full particulars concerning the quality and price of goods sold
(b)    Voice raised against the high prices
(c)    An agreement between two parties
(d)    An uncertain bargain

68.    Reuters is a word known:-
(a)    Sports club
(b)    Welfare organisation
(c)    News agency
(d)    Transport system

69.    Modern computers as compared to earlier computers are:-
(a)    Faster and larger
(b)    Larger and stronger
(c)    Slower but more reliable
(d)    Faster and smaller

ANSWERS
1.   2. a    3. b    4. b    5.   6. b
7. c    8. a    9. d    10.   11. c    12. a
13. a    14. a    15. b    16.    17.    18. c
19. c    20. a  21. a    22. b    23. c    24. b
25. c 26. b    27.    28. c    29. c     30. c
31. d    32.    33. b    34. b    35. b     36. a
37. a    38. a    39.c     40. d    41. b    42. a
43. a    44.    45. d    46. a    47. a    48. a
49. a    50. b    51.    52. a    53. b    54. a
55. d 56. d    57. d    58. b    59.    60. d
61. b    62.    63. b    64.    65. d 66. d
67. a    68. c    69. d

By: Muhammad Shahrukh Niazi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *